En medarbejder i fleksjob er oftest en erfaren og selvstændig arbejdskraft – det fik Elsass Fonden bekræftet, da de omdannede en studentermedhjælperstilling til et fleksjob. Og i dag vil de ikke bytte. For der er flere gevinster end kun det faglige. Især hvis man værdsætter diversitet og vil tage et socialt ansvar.

Hos Sarah Kahia Humles kommunikationsteam havde de brug for ekstra hænder. Selv om hun egentlig gik efter en studerende, var hun åben for at høre mere, da et par akademikere i fleksjob også viste interesse.
Stillingen var slået op som en studentermedhjælperstilling, men blev konverteret til en fleksjobstilling, da vi ikke fik overbevisende nok ansøgninger fra studerende. Til gengæld fik vi et par rigtig gode ansøgninger fra fleksjobbere. Og da den ene samtidig gjorde det bedst mulige indtryk på os til samtalen, så fik jeg heldigvis opbakning til at ansætte en fleksjobber i stedet.
Navnet på deres nye kollega blev Line Brun Christensen, som siden foråret har haft ansvar for at promovere Elsass Fondens mange forskellige tilbud. Men kort tid efter hendes første arbejdsdag blev der brug for hjælp til en del mere end det. Kun 14 dage inde i det nye samarbejde blev en kollega sygemeldt, og det lille team var nede med en fuldtidsmedarbejder på den travleste tid af året.
I den periode var Line virkelig værdifuld, fordi hun kommer med mange års erfaring og derfor greb enhver bold, jeg kastede over til hende. Det havde jeg ikke kunnet med en studerende.
Men også på den anden side af et hektisk forår, mærker hun fordelene ved en erfaren kollega i fleksjob frem for en yngre model under uddannelse.
Mere med “i pakken”
Fondens kommunikationsteam har altid været en lille afdeling med få ansatte og ressourcer. Derfor er sammenligningsgrundlaget ikke det største, da vi beder hende uddybe forskellen mellem en kollega i fleksjob og en studerende. Alligevel tør hun godt dele ud af hendes erfaringer indtil nu.
Jeg føler mig ret sikker på, at vi får en del mere med ”i pakken”. Det koster selvfølgelig lidt mere i lønkroner – til gengæld er ”vores fleksjobber” mere selvkørende og leverer højere kvalitet i opgaveløsningen. Forståeligt nok! For her får du en uddannet og som regel erfaren og moden medarbejder – frem for studentermedhjælperen, som stadig er ved at lære og derfor har brug for mere støtte. Det har givet mig mere ro og tid i hverdagen, at jeg trygt kan stole på, at opgaverne bliver løst på en god måde af Line.
Inden samarbejdet startede, var hun dog spændt på, hvor mange hensyn der skulle tages i hverdagen, og hvor krævende koordineringen i afdelingen blev med en ansat på 10 timer. Det viste sig dog hurtigt, at det ikke krævede mere, end hvad andre medarbejdere kan have brug for.
Der har ikke været behov for en masse hensyn i vores tilfælde. Engang i mellem har Line behov for en hjemmearbejdsdag, men det har aldrig været i et problematisk omfang. De planlægningsmæssige udfordringer er umiddelbart den største ’hurdle’. Men de ville også eksistere med enhver anden medarbejder på 10-20 timer.
En gevinst på flere niveauer
Af mange grunde anbefaler hun derfor også at overveje en kollega i et fleksjob – ikke kun på grund af det faglige, men også fordi de bidrager til diversiteten i medarbejderstaben.
Først og fremmest får I potentielt en loyal og virkelig dygtig faglig medarbejder, som samtidig har unikke personlige erfaringer med i bagagen. Det gør dem til en gevinst på flere niveauer for enhver organisation, der gerne vil tage socialt ansvar, og som ser diversitet som en styrke i medarbejderstaben.
Og så understreger hun, hvor vigtigt det er at skabe en åben og ærlig dialog.
Vi er rigtig glade for vores kollega i fleksjob og kan på den baggrund kun anbefale det. Vær opmærksom på at få skabt de rigtige rammer omkring stillingen, og sørg for en åben, ærlig og rummelig dialog om eventuelle hensyn fra begyndelsen af – så er jeg sikker på, at det bliver en gevinst for jer i sidste ende.
Den fleksjobsøgende råder hun til bare at kaste sig ud i det – og være ærlig.
Vær ikke bange for at stikke næsen frem – også der hvor du ikke umiddelbart tænker, at du matcher profilen, der søges. Læg vægt på alt det, du kan! Vi troede, at vi havde brug for en studentermedhjælper. Men i dag vil vi ikke bytte vores nuværende kollega i fleksjob ud med en studerende.
Ligesom hun råder arbejdsgiverne til, så understreger hun også, hvor vigtigt det er, at man er ærlig og kommunikerende om, hvilke hensyn man måtte have brug for, så en arbejdsgiver kender præmisserne fra starten af, og forventningerne til hinanden er tydeligt afstemt.
Mød flere akademikere i fleksjob her…

Fleksjob booster faglig bredde hos forskningsgruppe
I en forskningsgruppe på Health, Aarhus Universitet, gør deres medarbejdere i fleksjob en forskel på flere fronter. Og så gør det en verden til forskel for den ene af dem, der brød ud af 10 års ledighed.

Fleksjob åbner døren til højt kvalificeret arbejdskraft
På blot otte timer om ugen er hun blevet en vigtig del af teamet og har tilført en erfaring, som virksomheden ellers ikke ville have haft mulighed for at tiltrække.

Kom tilbage til hele casekataloget
Selv på nedsat tid kan man rykke meget – det har vi et helt katalog af cases, der beviser. For ofte kan akademikere i fleksjob det samme, som de kunne, før de blev syge – bare i færre timer og måske med et skånehensyn eller to.